2019-02-15 10:31:12• hírek • Bede Emőke

Nem lehet letaszítani a használtautó-piac trónjáról a Volkswagent

Képünk illusztráció. Forrás: wikipedia.org
Képünk illusztráció. Forrás: wikipedia.org

Szatmár megyében a bejegyzésre került személygépjárművek jelentős hányadát használtan vásárolja új tulajdonosa. Sok autót külföldről hoznak be, de olyanok is akadnak, melyek már Romániában is többször tulajdonost cseréltek.

A Gépjármű-nyilvántartó Hivatal legfrissebb adatai szerint az év első hónapjában 895 személyautót jegyeztek forgalomba. Az összesítés szerint továbbra is tartja magát a Volkswagen egyeduralma, ugyanis a közel 900 autóból 210 a német autógyártó cégóriáshoz tartozott. A legnépszerűbb modellek közé a Passat és a Golf tartozik, a két típusból összesen 140-et írtak be a januári hónap során. Ezen autók átlagéletkora 10-15 év körül mozog, fiatalabbak, azaz 3-4 éves autók alig-alig bukkannak fel, a vadonatújak pedig épp oly ritkák, mint a fehér holló.
 

A Volkswagentől kissé lemaradva következik a Ford, melyből összesen 103-at írtak forgalomba múlt hónapban. A márka legnépszerűbb modellje töretlenül a Focus, melyből 46 került bejegyzésre, de Fiestából is érkezett 12. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az Audi állhatott, melyből 83-at regisztráltak a rendszerben. A négykarikás cég modelljei közül kétségtelenül az A4 örvend a legnagyobb népszerűségnek, ebből egészen pontosan 41 darabot írtak forgalomba, átlagéletkoruk pedig 10-15 év között mozog. Természetesen érkeztek szép számban BMW-k is, de a Mercedes Benznek és az Opelnek sincs oka aggodalomra, Románia még mindig nagy mennyiségben fogadja be ezen márkák régebbi típusait.
 

Sajnos a társadalom számottevő hányada nem engedheti meg magának, hogy egyenesen a gyári futószalagról válasszon magának autót, az egyetlen járható út sokak számára a használtautó-vásárlás. Viszont ezt is érdemes legalább olyan körültekintéssel véghezvinni, mintha új autóba fektetnénk pénzünket, ugyanis könnyen csőbe húzhatják az embert.
 

Ha már biztosan tudjuk, melyik márka melyik modelljét vásárolnánk meg, első körben érdemes türelmesen végigböngészni az internetes fórumokat, ugyanis számos típushibát ismerhetünk meg ezeken a felületeken. Emellett tudatosítanunk kell magunkban azt is, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb választás a legjobb, hiszen több mint valószínű, hogy leromlott állapota miatt kerül annyiba az autó, amennyibe. Ha ezekre a meghibásodásokra csak a megvétel után bukkanunk rá, komoly összegeket csengethetünk ki az autószervizekben.
 

Érdemes legalább ilyen figyelmesen átbeszélni a dolgot az eladóval is, ne elégedjünk meg a hirdetésben közölt alapinformációkkal. Az autók java részének nem női tulajdonosa volt, aki garázsban tartotta a kocsit, és épp csak vasárnap ment el vele a templomig, bármennyire is szeretnék ezt elhitetni velünk az apróhirdetések szövegei. Érdemes rákérdezni a tulajdonosnál, miért adja el az autót, hány évig használta, milyen alkatrészeket cserélt benne, megvan-e minden hivatalos okmánya. Persze a kapott információkat kezeljük fenntartásokkal.


Még akkor is, ha elsőre mindent rendben találunk, érdemes elvinni az autót egy általunk választott autóműhelybe, ahol alapos vizsgálatnak vetik alá a járgányt. Ilyenkor akár azokra a kisebb-nagyobb hibákra is fény derülhet, melyekről a tulajdonos eddig mélyen hallgatott. Ha egy műhelyet felkeresni nincs lehetőségünk, akkor ne legyünk restek, nézzük át alaposan mi magunk az autót, bármennyire is kukacoskodásnak tűnik az eladó számára ez. Kétségtelen, hogy olyan alapos véleményt nem tudunk alkotni, mint egy szakmabeli, azt azonban könnyen észrevehetjük, ha csöpög az olaj, rozsdásodik a karosszéria, repedezett a szélvédő, nem működnek az elektromos berendezések. Emellett ragaszkodjunk egy próbaúthoz is, hiszen vannak olyan meghibásodások, melyek már egy rövid kocsikázás során is szembeszöknek.
 

Biztos, hogy sok olvasónk ezekkel már tisztában volt, de egy-egy ígéretes ajánlatot látva néhányan hajlamosak megfeledkezni ezekről. Mint ahogy arról is, hogy ellenőrizzék a hivatalos dokumentumokat, stimmel-e minden adat és rendben van minden a tulajdonjog terén is. Ne kapkodjuk el az autóvásárlást, hiszen egy rossz döntés miatt rengeteg, előre nem látott költséggel kerülhetünk szembe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: